ILLUSIONEtusivu

Illusion 2004

Bändin esittely

Motelli 03

Motelli 04

Levyt

Linkkejä

Yhteystiedot

 


Bändi, re-bändi ja ilmiö

Illuusio tarkoittaa haahuilua, kuvitelmaa, turhaa toivetta, pilvilinnaa. Illusion oli bändi, joka muutti haaveen todeksi ja ylsi pidemmälle kuin kukaan uskalsi kuvitella.
Sakari Nieminen, Markku Saarinen, Ilkka Aaltonen sekä Jukka Heimo perustivat Illusion bändin vuonna 1973 Sauvossa, pienessä varsinais-suomalaisessa maaseutukunnassa. Se oli paikkakunnan ensimmäisiä rock-bändejä. Pian remmiin astuivat myös Hemmo ja Veikko Laihinen.
Illusion soitti ajan hengessä CCR:ää ja Deep Purplea, Paranoidia ja Stairway to heavenia, rehevää raskaan kantin perusrokkia, joukkoon suomalaistakin. Bändi keikkaili kotikulmilla, laajensi sädettä Turun liepeille, voitti Turun ja Porin läänin nuorison taidetapahtumassa 1975 kunniamaininnan ja oli liikkeellä kaikkiaan neljä vuotta.
Illusionille kävi kuten monelle bändille kun porukat sinkoavat omiin ilmansuuntiinsa. Illusion ei ollut jäänyt haaveeksi mutta se pantiin telakalle ilman sen kummallisempia seremonioita ja jatkotoiveita.
Komppi jäi jonnekin kopisemaan. Meni melkein vuosikymmen kunnes kutina äityi siinä määrin, että yhtye herätettiin henkiin ja kasattiin uudestaan vuonna 1986. Tästä alkoi uusi jakso, joka on jatkunut näihin päiviin ja jonka tulosta uusi albumikin on.
Tuosta vuodesta alkaen Sauvossa tai sen lähistöllä on järjestetty joka vuosi kerran tai kaksi räyhäkkä rock-tapahtuma Illusion-nimellä. Illusion-iltoja on järjestetty pääasiassa Sauvon keskustan ravintolassa, kesäisin Karunan Rantolassa ja usein myös Paimiossa.
Alkuperäisbändistä on loppupeleissä ollut mukana enää pari muusikkoa, matkan varrella vaihteleva määrä. Soitot ovat menossa kehittyneet, kokoonpanot vaihdelleet, kyse on ollut samalla kertaa sekä vanhasta että uudesta Illusionista. Ja kun nälkä on kasvanut, on vierailijoiksi saatu tunnettuja ammattimuusikkojakin.
Nostalgiset rock-tapahtumat ovat muodostuneet paikkakunnalla kiistatta ilmiöksi. Millään järjellä ei voi perustella sitä, että Illusion-iltaa kysytään ja odotetaan, siitä kirjoitetaan, sitä varten kokoonnutaan tuttaviin pohjustamaan ja sinne tullaan yli kolmen sadan hengen voimin ja bailausmeno on paljon yli sen, mitä lääkärinetiikka sallii.
Sauvon asukaspohjaan ja kulttuurivirtaan suhteutettuna tapahtuma on suuri ja perinne pisin lajissaan. Kyse on fiiliksestä ja diggailusta, vaihtamisesta vapaalle. Iltoihin on kutsuttu vierailevia kokoonpanoja ja artisteja.
Illusion on kasvanut bändistä re-bändiksi, foorumiksi soittajille, kaamoksen katkaisijaksi tai kesän huipennukseksi yleisölle, joka tietää mitä on tulossa, mutta saa joka kerta myös uutta. Aina kuitenkin väkevää rockpoljentoa, johon voi esteettä heittäytyä, hyöriä, huutaa ja sekoilla mukana.
30 vuotta on kulunut alkuperäisbändin perustamisesta ja melkein 20 vuotta "jälleenlämmitysiltojen" alkamisesta. Oli aika panna biisit platalle. Kuuntelemisiin! Rock on rajaton riemu.

 
Illusionissa soittaneet muusikot:

Aaltonen Ilkka, laulu, kitara, koskettimet
Aaltonen Juha, koskettimet
Airola Tapani, trumpetti, kitara
Hartonen Vesa, kitara
Heimo Jukka, basso
Heinonen Timo, laulu, koskettimet
Hongisto Kari, basso, koskettimet
Hongisto Salla, tenorisaksofoni
Högmander Jussi, basso, huilu
Kalliola J-P, kitara
Keronen Jouni, laulu, kitara
Lahti Timo, tenorisaksofoni
Laihinen Hemmo, koskettimet
Laihinen Veikko, basso, kitara, laulu, tenorisaksofoni
Moilanen Matti, basso
Murtojärvi Ilpo, kitara
Nieminen Sakari, laulu, kitara, perkussiot
Ridberg Riddo, koskettimet
Saarinen Markku, rummut
Suomi Sampsa, koskettimet
Uuttu Markku, tenorisaksofoni, huilu


Levyn muusikot:

Sakari Nieminen, laulu, kitara, perkussiot
Markku Saarinen, rummut
Kari Hongisto, basso
Tapani Airola, trumpetti
Markku Uuttu, tenorisaksofoni, huilu
Riddo Ridberg, urut
Sampsa Suomi, sähköpiano
J-P Kalliola, kitara
Ilpo Murtojärvi, kitara


© Peimari.net / hs